Нагрудники. Традиційний стрій Східного Поділля




Традиційний стрій Східного Поділля має багато локальних особливостей, які доповнюють культурну неповторність кожного окремого села. Серед таких унікальних елементів - нагрудники з південних районів Вінниччини   

  

Нагрудник − елемент традиційного жіночого строю, який побутував у деяких селах кількох південних районів Вінницької області (село Бондурівка, Каташин, Жабокричка, Рогізка Чечельницького району; Пʼятківка, Бирлівка, Війтівка, Сумівка, Устя Бершадського району).

с.П'ятківка Бершадського району

с.П'ятківка Бершадського району



Їрина Бондаренко з подругою Ганною, с.Бондурівка Чечельницького району

Варвара Кольченко. 1912 р.н., с.Бондурівка Чечельницького району

Родина Яловенко, 30-і роки, с.Устя Бершадського району

Дівчата в нагрудниках, 40-і роки. с.Війтівка Бершадського району



Родина Бурянчик, с.Сумівка Бершадського району
Нагрудник був обовʼязковим елементом строю. Без нього жінка не виходила за ворота свого обійстя. Одягали їх як заміжні жінки, так і дівчата. 


Жінка на весіллі в с.Бондурівка Чечельницьконо району

                 Молода в нагруднику, весілля в с.Бондурівка Чечельницького району

Період виникнення нагрудників − невідомий, але фото, де жінка одягнута в нагрудник з обгорткою свідчить про те, що їх (нагрудники) носили до поширення спідниць (а це кінець ХІХ - початок ХХ ст.).

Жінка в нагруднику та в обгортці, с.П’ятківка Бершадського району

Нагрудник не виконував функцію фартуха, не був він також і прикрасою, скоріше − потребою, адже закривав найважливіші частини жіночого тіла. Можливо, нагрудники мали оберегове значення, оскільки шилися переважно з суцільного шматка тканини, приховували жіночі форми, мали суцільний (нерозривний) пояс, одягалися при виході «на чужі очі». Жодних письмових згадок про нагрудники не знайдено.

Про широкий вжиток нагрудників можна судити по сорочках із цих районів погрудки на них майже ніколи не вишивалися.

Вишиті сорочки с.Бондурівка Чечельницького району

 Як правило, нагрудник носили без фартуха (в селах, де носили нагрудники, фартухи не набули значного поширення). Наприклад, в с.Бондурівка фартухи вдягали дуже рідко. Шили їх також з темної, переважно однотонної тканини.

Проте, є фотографії, де присутні обидва елементи одягу і розповідь Василини Тодорашко (с.Бондурівка,1890-1974 рр. (приблизно) Михайлу Костенку (с.Бондурівка 1948 р.н.): «Моя бабка розказувала, що в неї було так: «Мала їдну спідницю, фартух і два нагрудники. Тий весь тиждень роблю в спідниці навиворіт, нагрудник закриває сорочку, фартух спідницю, а в неділю − перевернула спідницю, зняла фартух, перебрала нагрудник – пішла в село паня!» 
Жінка в нагруднику і фартуху, с.Бондурівка Чечельницького району

  Нагрудники були двох видів – «про будень» і «про свято». «Про свято» шилися з багатшої шерстяної тканини, а «про будень» з простої (інколи навіть із вживаних речей, наприклад – з чоловічих сорочок).
Олена Матієнко в буденному нагруднику,с.Бондурівка Чечельницького району
Фросина Стасюк в буденному нагруднику,с.Бондурівка Чечельницького району


Кольори нагрудників: темно-зелений, темно-синій, темно-фіолетовий, коричневий , чорний.Часто − в дрібну квіточку, білу полоску чи в дрібний горошок. В деяких селах навпаки носили яскраві червоні, (с.Війтівка Бершадського району) зелені, гірчичні, оздоблені мереживом, багатьома защипами, рідко тонкими смужками оксамиту. Тканина –шерсть, бавовна.

Фольклорний колектив «Пятківчанка» с.Пятківка Бершадського району


Фольклорний ансамбль «Рогізяночка», с.Рогізка Чечельницького району


                     Фольклорний колектив «Берегиня» с.Бирлівка Бершадського району

Маємо також фотографії, де видно, що нагрудники пошито зі світлої тканини:


с.Бондурівка Чечельницького району
с.Бондурівка Чечельницького району




Очевидно, що в кожному селі надавали перевагу конкретним кольорам нагрудників. В с.Бондурівка від Наталії Тодорашко (1975 р.н. дівоче прізв.Дубонос) записано таку історію про її свекруху Оксану: «Оксана жила в с.Торканівка Тростянецького району і часто їздила в Бондурівку на гозеро на базар. Бондурівські жінки завжди були вбрані в нагрудники, що підкреслювало їхню «хазяйновитість». Судилося Оксані ,вже доброю дівкою, віддаватися в Бондурівку. (Села межують, між ними 10 км лісу – прим. авт.). У Торканівці нагрудники не носили, і от,гонорова молода, щоб показати, що вона теж добра господиня, пошила на своє весілля червоний багатий нагрудник і приїхала в ньому до свекрухи в Бондурівку. Проте, замість захвату, зазнала осуду і поговору, бо жінки насміхалися: «О, вбралася в червоне! Тий де це таке бачено?».
Жодних письмових згадок і жодного тексту пісні, де б згадувався нагрудник – не знайдено.
У 70-80 рр. ХХ століття у с.Бондурівка Чечельницького району нагрудники повністю вийшли з вжитку.
Нагрудники – це ще один унікальний, маловідомий та малодосліджений елемент традиційного строю Східного Поділля. Сподіваємося, ця публікація стане в пригоді всім, хто цікавиться традиційною культурою нашого регіону.


Як пошити нагрудник

       Нагрудник шиється з прямокутного шматка тканини, зверху фіксується на зав'язках, пояс пришитий з обох країв, спереду на грудях збирається вертикальними защипами, знизу − кількома горизонтальними.
         За зразок нам слугуватиме нагрудник з с Бондурівка Чечельницького району Вінницької області, який належав Василині Тодорашко, був пошитий в 20-30 роках ХХ ст. з темно-синьої шерсті.
         Нагрудник був переданий Наталією Тодорашко (дружиною онука) Юлії Васюк.
         Нагрудник відповідає розміру 42-44 (S)


       Для пошиття цього нагрудника, нам знадобиться шерстяна тканина темно-синього кольору 65х60 см, ножиці, чорні нитки, крейда, голки, швейна машинка.
Кроїти зручніше по лицевій стороні.
Складаємо тканину вдвоє, лицевою стороною доверху і креслимо прямокутник довжиною 58 см і шириною 26 см. Позначаємо середину тканини.



Визначаємо середину (центр) защипів у верхній частині нагрудника.

Защипи верхні на старому нагруднику


Від центру відміряємо з одного боку три відрізки: 2 см, 2.5 см, 2.5 см. Від цих позначок проводимо вниз відрізки:18,5 см,18 см,17,5 см.
Внизу закругляємо тканину, відмірявши від лівого краю 9 см.
Також відміряємо приблизну відстань для горизонтальних защипів:

Защипи нижні на старому нагруднику



Від лівого краю знизу відкладаємо 14см та 16,5 см.


Складаємо тканину лицем до лиця і перебиваємо малюнок.



Робимо защипи. Складаємо тканину по намальованим верхнім лініям і застрочуємо їх на відстані 0,5 мм.



Відпрасовуємо їх і робимо подвійну дугоподібну стрічку внизу.



У більшості нагрудників верх формується за допомогою загнутих і пришитих кутів.

Але нагрудник, представлений в цьому майстер-класі, має відрізні кути. Складаємо з двох боків кути майже до кінця защипів і відрізаємо.



Тепер потрібно підігнути краї нагрудника по всій довжині, окрім горловини. Для зручності перед застрочуванням можна наживити тканину.


Тепер трошки підрізаємо горловину:



Готуємо смужку тканини для обробки горловини: 66х4 см
Приєднуємо її посередині до горловини і пришиваємо.


Підгинаємо, і застрочуємо, щоб зробити завʼязки.


Тепер застрочуємо защипи по низу нагрудника.
Зверніть увагу, вони мають бути заокруглені.
Для зручності можна ці защипи попередньо наживити і потім також застрочити на відстані 0,5 см. Між центрами защипів відстань 2,5 см, як і у верхніх. 



Відміряємо дві смужки для пояса: 6 см ширина і 65 см довжина



Підгинаємо з двох боків по 1 см по всій довжині, складаємо виворіт до вивороту і застрочуємо.



Пристрочуємо пояс з двох сторін до нагрудника. Пояс створює замкнене коло.




Приблизне креслення для зручності: 



Нагрудник готовий:

Старий (ліворуч) і новий (праворуч) нагрудники
























 Дослідження традиційного строю Східного Поділля щоразу приносить нові сюрпризи. Сподіваємося, нагрудники – не останній з них.

Частину фотографій по Бершадському району взято з сайту: http://library.bershad.ua/?p=1504

Громадська організація «Етномайстерня Коло»

Коментарі

  1. Скажіть будь-ласка, чи буде майстер клас по вишиванню вишиванки і чи можна власними руками створити український народний стрій і як це зробити. І ще, чи можна у вас придбати елементи українського строю ( вишивану сорочку, плахту, запаску, коралі, дукачі, сережки, вінки, намітки, хустки, обгортки, постоли, личаки, лапті, корсети, нагрудники, очіпки) ?

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Каптурі та рантухи Східного Поділля